search-icon

Hae opiskelemaan

Tällä lomakkeella pystyt hakemaan Palvelualan Opisto Kuopioon opiskelemaan. Täytä tiedot ja olemme sinuun pikaisesti yhteydessä.

"*" näyttää pakolliset kentät

Etunimi
Sukunimi
Osoite
Nimetön*
Jimin alanvaihto alkoi PAOKilta: – En usko, että samaan joustavuuteen joka koulussa pystytään!

Jimin alanvaihto alkoi PAOKilta: – En usko, että samaan joustavuuteen joka koulussa pystytään!

Kaikki PAOKin opiskelijat eivät suinkaan tule suoraan peruskoulusta. Joka vuosi meillä aloittaa esimerkiksi lukuisia alanvaihtajia, joilla osalla saattaa olla takana pitkäkin työura aivan toisaalla. Näin myös 33-vuotiaalla Jimillä, joka päätyi vaihtamaan myyntityön kokkiopintoihimme. Kysytäänpä Jimiltä, kuinka kaikki oikein kävi!

Moikka Jim! Kerrohan, kuinka tulit hakeneeksi PAOKille?

– Olin työskennellyt erilaisissa myynnin tehtävissä peruskoulupohjalta jo 16 vuotta. Vaikka työskentelin myyntipäällikkönä ja ansaitsin ihan mukavasti, olivat päivät pitkiä ja kuluttavia. Ajatus ihan täydellisestä suunnanmuutoksesta oli kytenyt mielessä jo pitkään, ja sitten yksi päivä tuli mitta täyteen. En ensin oikein keksinyt, mitä alkaisin tekemään, mutta kun tykkään kokata ja fiilistellä mauilla, niin ajattelin että no jos vaikka sellaista!

Tutkittuani vaihtoehtoja laitoin sitten PAOKille hakemuksen ja Tuomakselle (opintojen ohjauksesta vastaava Tuomas Rannankari) viestiä, onnistuisiko aloittaa opinnot. Erilaiset hakemusprosessit voi joskus tuntua raskailta, mutta tästä prosessista tykkäsin – kävin vain Tuomaksen kanssa jutuilla, ja siitä se sitten lähti – kaikki meni helposti ja aloitin opinnot!

Opiskelet vielä, mutta kerro vähän opiskeluajastasi tähän saakka?

– Kokkiopinnot (ravintola- ja catering-alan perustutkinto) starttasivat maaliskuun alussa 2024, mutta 6 kuukautta olen tästä reilusta vuodesta ollut telakalla, sillä viime kesänä meni urheillessa takareisi. Tästä huolimatta on opinto-ohjauksessa saatu kaikki järkeiltyä niin, että saan kirittyä poissaolon kiinni.

Nyt paluuni jälkeen olen ollut Burger5-ravintolassa työssäoppimassa, ja samalla tutuksi on tullut myös samojen yrittäjien Greasy Spoon ja Voltti Catering. Saan kuluvan kevään aikana käytännössä kaksi tutkinnonosaa suoritettua – kyllä sekin on koulun ansiota, niin hyvin ovat kaiken hoitaneet.

Okei, kerro lisää…mitä olet päässyt tekemään harjoitteluissa?

– Vitosella (Burger5) ravintolapalvelu-kurssiin liittyen lounasta ja iltaan sijoittuvaa ravintolan perustyötä, kuten annosta ja misaamista. Tilausravintolatoimintaan taas olen päässyt sisään Peräniemen kasinolla, jossa meillä esimerkiksi vappuna oli 170 hengen brunssi. Ennen kesää ehdin vielä suorittaa katu- ja pikaruokakurssin Street Food Kuopio -tapahtumassa.

No aika hyvin! Miten kuvailisit PAOKin yhteishenkeä ja yhteisöllisyyttä?

– Helppoa on ollut tulla ja toimia kaikkien kanssa. Itsellä alkaa olla kouluajoista jo niin kauan, etten oikein tiedä, millaisia kouluympäristöt nykyisin on, mutta voisin kuvitella että PAOK on kyllä sieltä joustavimmista päästä. Kaikki on hoitunut, ja koululla on oltu ymmärtäväisiä. Olen tykännyt tosi paljon…on semmoinen lämmin ja helppo fiilis.

Mikä on parasta PAOKissa?

Kaikki edellä mainittu. Opiskelijoita on monenlaisista taustoista ja lukuisista eri kansallisuuksista – kaikki eivät vielä hallitse kieltäkään! Nämä erilaiset lähtökohdat osataan mielestäni tapauskohtaisesti huomioida tosi hienosti, enkä usko, että samaan joustavuuteen joka koulussa pystytään.

Mikä on parasta opinnoissa?

– Itsensä toteuttaminen ja se, että tässä on koko ajan myös luovuus läsnä. Vaikka resepti on kokin työssä se peruskallio, niin kyllä tässä myös saa ja usein joutuukin soveltamaan, ja se kyllä palkitsee. Soveltaminen on hyvin pitkälle myös maalaisjärjellä ajattelua.

Myös hyvä palaute palkitsee. Vaikka keittiössä ei suoraan ollakaan asiakkaan kanssa tekemisissä, niin palaute tulee aina asiakkaalta. Kyllähän se hyvältä tuntuu, kun tarjoilija tuo tiedon, että salin puolella on tyytyväinen asiakas!

Miten uskot opintojen hyödyttävän sinua työelämässä?

– Kaikin tavoin, sillä kyllä sen viimestään nyt työharjoittelussa on tajunnut, että vaikka olisikin kotona ruokaa tehnyt, niin ei se vielä riitä. Eka työharjoittelu sujui kuitenkin hyvin jo puolen vuoden opinnoilla, joten kaikki saadut opit ovat tarpeellista ja tervetullutta. Esimerkiksi mittasuhteiden muuntamiset pitää vain opetella ja osata, sillä se nopeuttaa työntekoa.

Millaiselle henkilölle kokin työ mielestäsi sopii?

– Uskaliaalle. Sosiaaliset taidot ei ole ehkä työssä niin tärkeässä roolissa, mutta kommunikoida pitää uskaltaa ja kysyä reippaasti, jos jokin on epäselvää. Työssä on usein päällä sellainen ns. terve paine, ja on helpompaa varmistaa kuin korjata. Tärkeintä on tietää mitä tekee – kun sisäistää ohjeet ja tekee niiden mukaisesti, niin pääsee helpommalla.

Entä valmistuminen ja suunnitelmat tulevan varalle – kerro niistä?

– Valmistun näillä näkymin keväällä 2027. Viimeinen osio opinnoissa on Laivatalouspalvelut, ja olen suunnitellut, että hakeutuisin harjoitteluun jollekin ruotsinlaivoista. Olen asunut lapsuudesta ja nuoruudesta 10 vuotta Ruotsissa, ja kielitaitoni on natiivin tasolla. Yksi työelämän loppusijoituspaikka voisi olla esimerkiksi öljynporauslautta, sillä norjaakin ymmärrän.

Millaisia terveisiä lähettäisit esimerkiksi alanvaihtoa suunnittelevalle?

– No itsellä oli varmaan viisi vuotta tilanne, että kaikesta oli tullut vähän semmoista puuroa ja tuntui, että jotakin puuttuu, vaikka rahaa tuli ja tavallaan oli kaikkea. Herääminen tapahtui oikeastaan vasta kaverini kysyessä, mikä hinta omalla mielenterveydellä on. Sehän oli ihan todella hyvä kysymys! Kannustan luottamaan intuitioon ja hakemaan. Jos haluat ottaa vastaan tietoa ja oppia, niin PAOKilla opetetaan. Loput on vain itsestä kiinni!