search-icon

Hae opiskelemaan

Tällä lomakkeella pystyt hakemaan Palvelualan Opisto Kuopioon opiskelemaan. Täytä tiedot ja olemme sinuun pikaisesti yhteydessä.

"*" näyttää pakolliset kentät

Etunimi
Sukunimi
Osoite
Nimetön*
Kuopion pedagogillisena keittokouluna aloittanut Palvelualan Opisto Kuopio on 130-vuotias

Kuopion pedagogillisena keittokouluna aloittanut Palvelualan Opisto Kuopio on 130-vuotias

Alkuvuodesta 1892 esitti rouva Elisabeth Stenius Kuopion Naisyhdistyksen vuosijuhlassa ajatuksen “Keittokyökin perustamisesta Kuopioon, kouluksi herrasväen tyttärille ja kyökkipiioiksi aikoville”. Innostuksen lisäksi ajatus herätti aikalaisten keskuudessa myös vähättelyä, mutta Kuopion vahvat naiset olivat päättäväisiä. Tunnelma oli toivorikas.

Aate yhteiskunnallisesta tasa-arvosta oli heräämässä Suomen suuriruhtinaskunnassa, ja Savon sydämessä näiden asioiden äärellä oltiin edistyksellisiä. Suomen Naisyhdistyksen Kuopion osasto tukikin voimallisesti koulun perustamista aktiivisella varainkeruullaan, ja esiintyipä ensimmäisessä hyväntekeväisyysjuhlassa soolollaan myös paikallisen naisintelligentsin johtohahmo Minna Canth

Kuopion Pedagogillinen Keittokoulu aloitti toimintansa kaupungintalon kellaritiloissa 2. syyskuuta 1892. Pian koulun pyörittäminen siirtyi Kuopion Naisyhdistykselle, ja eteenpäin mentiin, olkoonkin, että ensimmäinen valtionapu saatiin vasta 1909. Omat tilat keskustan ruutukaavan nykyiselle Asemakadulle järjestyivät 1926, ja tuolloin koulun omistus siirtyi Kuopion Talouskoulun Kannatusyhdistys ry:lle. 50-luvulla tiloihin yhdistyi vielä lisärakennus, ja juuri näissä samoissa tiloissa toimitaan yhä tänäkin päivänä.

Kuopion pedagogillinen keittokoulu on Palvelualan Opisto Kuopio, eli PAOK

Lukuisten vaiherikkaiden vuosikymmenten vaiheissa olemme luoneet nahkamme useasti. Koulu-uudistusten vanavedessä olemme modernisoineet koulutussisältöjämme, mutta olemme samalla uudistuneet myös itse. Talouskouluna monelle tuttu Kuopion pedagogillinen keittokoulu on moderni ja uudistuva Palvelualan Opisto Kuopio. Toimintamme mahdollistaa tänäkin päivänä Kuopion Talouskoulun Kannatusyhdistys ry ja ponnistamme päättäväisesti perustalta, jolle toimintamme on rakentunut jo 130 vuoden ajan.

– Vanha sananlasku “Sortumatta souda, vaikk’ ois vastatuulta!” kuvaa osuvasti oppilaitoksen pitkää taivalta. Meille se on aina tarkoittanut, ettei nujerruta, vaan suunnataan tarmokkaasti eteenpäin. Toimimme modernilla otteella ja kokemuksella, jonka ammennamme historiasta, kertoo PAOKin rehtori Hanni-Mari Larronmaa.

Palvelualan Opisto Kuopio tarjoaa ammatillisia tutkintoja matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla joustavasti lähi-, etä- ja monimuoto-opetuksena. Tutkinnon voi suorittaa myös työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä sekä oppisopimuskoulutuksena. Ammattiin valmistuu kokkeja, tarjoilijoita, kodinhuoltajia, toimitila- ja laitoshuoltajia sekä kiinteistönhoitajia. PAOKissa viihdytään, ja opiskelijat kiittelevät kilvan koulun lämmintä ja välittävää ilmapiiriä. Täällä opiskelijoita kuunnellaan, eikä heidän etunsa mukaisia päätöksiä epäröidä toteuttaa.

– Meillä opiskelijat saavat nykyisin 30 minuuttia enemmän unta, sillä siirsimme kouluaamut alkamaan viimeisimpien tutkimussuositusten mukaisesti kello 8.30. Isoissa kouluissa tällaisia päätöksiä voi olla vaikea nuijia läpi, mutta täällä asioista tehdään yksinkertaisia! täräyttää Larronmaa ja tulee summanneeksi naisintelligentsin perinnön hyvin konkreettisesti. 

– Minä vähät välitän siitä, mitä ihmiset sanovat!

Minna Canth, 1892.

Juhlimme 130-vuotista taivaltamme avoimin ovin 10. marraskuuta 2022

Tervetuloa juhlimaan kanssamme ja tutustumaan PAOKin toimintaan 10.11. klo 9.00–13.00 Asemakadulle. Mukana synttäreillä klo 10.00 alkaen myös huippukokki Kape Aihinen

Ohjelmassa:

  • Ravintola- ja catering sekä Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan työpajoja
  • 130 ensimmäiselle vieraalle kakkukahvit
  • Olavi Rytkönen haastattelee Kape Aihista klo 11.00
  • 9-luokkalaisten leivoskilpailun palkintojen jako klo 12.00
  • mahdollisuus tutustua tiloihimme ja opetustoimintaan

Voit myös tutustua pitkään historiaamme lukemalla juhlajulkaisumme: PAOK 130v – LEHTESI.fi

Lisätietoja

Hanni-Mari Larronmaa
Rehtori
Palvelualan Opisto Kuopio
puh. 050 572 5461
hanni-mari.larronmaa@paok.fi