TARJOILIJA
Ravintola- ja cateringalan perustutkinto on laajuudeltaan 180 osaamispistettä. Tutkinto koostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Tarjoilijaksi opiskellessasi opiskelet asiakaspalvelun osaamisalaa.
TARJOILIJAN TYÖTEHTÄVÄT
Tarjoilijan työpäivä koostuu monenlaisista tehtävistä aina asiakkaiden pöytiin opastamisesta, tilausten ottamisesta ja tarjoilutehtävistä laskutukseen ja pöytien siistimiseen. Ammattitaitoinen tarjoilija muistaa ravintolassa tarjoiltavien ruoka- ja juoma-annokset ainesosineen sekä osaa esitellä ne asiakkaille. Asiakaspalvelutehtävissä palveluhenkisyys, joustavuus ja asiallinen käytös on osattava säilyttää myös kiireessä ja hankalissakin tilanteissa. Lisäksi järjestelmällisyys, hyvä muisti, yhteistyötaidot ja kielitaito ovat eduksi tarjoilijan työtehtävissä.
TARJOILIJA TYÖELÄMÄSSÄ
Tarjoilijoita tarvitaan useissa erilaisissa ravintoloissa. Työpaikkoja voivat olla ravintolat, henkilöstöravintolat, pubit, yökerhot, liikenneasemat, kahvilat, pikaruoka-, juhlapalvelu- tai matkailuyritykset sekä suurtalouden toimipaikat. Työ on tyypillisesti vuorotyötä, jossa työaika voi usein sijoittua myös iltaan ja viikonloppuun. Työpäivään voi kuulua niin hiljaisia kuin kiireisiä hetkiä.
OPISKELU PALVELUALAN OPISTO KUOPIOSSA
Palvelualan Opisto Kuopio on idyllinen opiskelupaikka Kuopion keskustassa. Meillä voit opiskella kodinomaisessa ympäristössä, jossa olemme kaikki tasa-arvoisia. Opiskelijat ovat mukana luomassa koulun arkea: päivittäinen lounas valmistetaan paikan päällä opiskelijoiden toimesta. Lisäksi opiskelijat työskentelevät koulun aulakahviossa ja ovat mukana järjestämässä koulun yhteisiä tapahtumia.
Palvelualan Opisto Kuopiossa opiskelu on työelämälähtöistä: osana opiskeluja työskennellään niin koulussa kuin alan yrityksissä. Työssäoppimisen kautta tapahtuva oppiminen vahvistaa opiskelijoiden ammattitaitoa ja työelämävalmiuksia. Lisäksi opiskelijoille aukeaa mahdollisuus luoda kontakteja alalla toimivien palveluntarjoajien kanssa.
Jokaiselle uudelle opiskelijalle rakennetaan opintojen alussa henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Opinnot koostuvat lähiopetuksesta, työssäoppimisesta ja itsenäisistä tehtävistä.