search-icon

Hae opiskelemaan

Tällä lomakkeella pystyt hakemaan Palvelualan Opisto Kuopioon opiskelemaan. Täytä tiedot ja olemme sinuun pikaisesti yhteydessä.

"*" näyttää pakolliset kentät

Etunimi
Sukunimi
Osoite
Nimetön*
Ada ja Alli ystävystyivät Palvelualan Opisto Kuopion kokkiopinnoissa

Ada ja Alli ystävystyivät Palvelualan Opisto Kuopion kokkiopinnoissa

Kevään yhteishaku toisen asteen opintoihin on käynnistymässä, ja kodeissa mietitäänkin parhaillaan opiskeluvaihtoehtoja nyt yhdeksännellä luokalla opiskelevan nuoren tulevalle syksylle. Siinä missä osalle nuorista lukio on itsestäänselvä valinta, kaipaa osa enemmän käytäntöä teorian lisäksi. Ammatillinen koulutus onkin oiva vaihtoehto peruskoulun jälkeisiin opintoihin, ja saattaapa se myös yllättää iloisella bonuksella!

Tismalleen vuosi sitten, keväällä 2022, toisilleen vielä tuntemattomat Ada Asikainen (16) ja Alli Kallunki (17) pohtivat tahoillaan yhteishakuvaihtoehtoja toisen asteen opinnoiksi. PAOKin eli Palvelualan Opisto Kuopion pieni koko ja lämmin ilmapiiri vakuuttivat nämä ruoanlaitosta ja leipomisesta pitävät nuoret yhteishakulomakkeen ykkösvaihtoehdosta, eli ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta. Samana syksynä käynnistyneet kokkiopinnot Kuopion keskustassa olivat myös alku uudelle ystävyydelle.

Hei Ada ja Alli! Kertokaahan, kuinka ajatus PAOKiin hakeutumisesta oikein syntyi?

Ada: Tiesin, että tulisi keksiä jokin ammatti ja se, mitä haluan tehdä isona, sillä lukio ja teoriaopinnot eivät oikein tuntuneet omalta jutulta. Ruoanlaitto ja leipominen sen sijaan kiinnostivat, joten päätin, että musta tulisi kokki. Vuoden alussa kerroin opinto-ohjaajalle halustani päästä näkemään lähemmin kokin työtä – sitä, millaista työ on käytännössä. Opo sitten kertoi, että Kuopiossa on pieni, yksityinen oppilaitos PAOK, josta voisin tykätä. Ja pian aloitin kaksiviikkoisen TET-jakson täällä ja tykkäsin! Se vakuutti hakemaan yhteishaussa.

Alli: Mua kiinnosti ravintola-ala, sillä olin tehnyt kesätöitä salin puolella ja tiskissä ja nähnyt myös kokkipuolta. Ysiluokalle Minna Canthin koulun Tekevä-luokalle mennessäni kaikki sitten alkoi hahmottua. Tekevä-luokalla opiskelu sisälsi työpaikkajaksoja, joita suoritin ravintolassa. Kun sitten open ja opon kanssa juteltiin yhteishausta, halusin hakeutua ammatilliseen koulutukseen, vaikka tiesin kyllä pärjääväni lukiossakin. Opettaja suositteli minulle PAOKia, ja pian olin täällä tutustumassa ja TET-jaksolla…ja siinä päätös syntyi.

Kertokaahan muista hakuvaihtoehdoista, joita puntaroitte?

Ada: Muita vaihtoehtoja olivat Sakkyn eli Savon ammattiopiston vastaava tutkinto sekä leipurikondiittoritutkinto. Kun vertasin kouluja toisiinsa, tuntui Sakky isommalta paikalta ja mietin, voitaisiinko siellä esimerkiksi oppimisvaikeuksiin keskittyä niin hyvin kuin PAOKissa. Ajattelin, että täällä sellainen varmasti huomattaisiin nopeammin ja löydettäisiin paremmin ratkaisuja siihen, kuinka kaikki saadaan raiteilleen. Siksi laitoin PAOKin ykkösvaihtoehdoksi.

Alli: Mulla oli samat hakukohteet kuin Adalla ja loput lukioita. PAOK oli myös ykkösenä hakukohteissa, koska halusin juuri tänne. Opettajan kanssa kun käytiin täällä talvella tutustumassa paikkoihin, tuntui heti, että tämä on minun paikka. Tiesin, että pienempi oppiympäristö varmasti sopii mulle, ja kun sitten kuulin, että täällä opettajilla on aikaa kaikille oppilaille, niin kyllä se vakuutti.

Miltä opiskelujen aloittaminen sitten elokuussa tuntui?

Ada: Aivan kuin olisi ollut täällä jo paljon pidempään, kun TET-jaksolta oli paljon tuoreessa muistissa! Opiskelijat jaettiin heti syksyllä aulaan ja opetuskeittiöön, ja tehtävät olivat mm. kassan käyttöä, tarjoilua, asiakaspalvelua ja tiskaamista. Koska olin ollut aulassa jo tetissä, meni syksy enimmäkseen opetuskeittiössä. Se on ollut ok, koska on hyvä saada kehitystä siihen missä sitä tarvitaan. Itseluottamukseni on täällä karttunut. Koululla on juhlia ja tilaisuuksia, joissa me tarjoillaan, ja sitten työpaikoilla suoritettavat tutkinnonosat tuovat nekin kokemusta ja varmuutta, samoin valinnaiset. Täällä oppii luottamaan itseensä ja siihen, että aina voi mokata, eikä kukaan suutu. Täällä saa tehdä virheitä.

Alli: Aika jännältähän se tuntui, kun ei aluksi tuntunut ketään. Opiskelun lisäksi sitä mietti vaikka sellaistakin, että mahdankohan saada kavereita. Onneksi sain Adasta heti kaverin, ja toki muitakin kavereita on tullut, esimerkiksi Isabella. Täällä kyllä heti tuntui, että ollaan kuin yhtä suurta perhettä ja tullaan hyvin toimeen.

Voi kun kiva! Te siis tutustuitte täällä koulussa, ja nyt teistä on sitten tullut kavereita?

Alli: Joo! Se meni vähän niin, että alkusyksystä puhuttiin muiden ryhmien kanssa koulun kahvilassa ja vaihdettiin snäppejä (Snapchat-tunnus). Jostain ryhmäkeskustelusta meidän kaveruus sitten alkoi, ja meillä on ollut niin hauskaa. Olen itse uusien ihmisten seurassa vähän arka ja ujo, mutta sitten kun tutustuu, niin varautuneisuus hälvenee ja sitä vain puhuu ja puhuu…! (Nauraa)

Ada: Mä olen niin sosiaalinen, että menen ja puhun kaikille. Jos joku on vähän ujompi, jatkan yrittämistä, ja niin kävi täälläkin. Vaikka me jutellaankin Allin ja Isabellan kanssa melkein kaikki tunnit ja on hauskaa, niin hommat kyllä tulevat tehtyä. Ja vaikka joskus on saattanut olla erimielistäkin, niin aina on sovittu….ja sitten on taas hauskaa! (Nauraa)

Alli: …kerran me tehtiin esseetä, ja ope sitten myöhemmin kysyi, että kopioitteko te Alli ja Ada toisiltanne, kun kirjoititte aivan samanlaiset vastaukset? Mutta ei me oltu kopioitu, se oli sattumaa, mutta tietysti tosi hauskaa, että ajateltiin niin samalla tavalla. (Nauraa)

Ada Asikainen ja Alli Kallunki
Ada Asikainen (vasemmalla) ja Alli Kallunki.

Mikä on ollut parasta PAOKissa ja opiskelussa?

Ada: Täällä on tosi rentoa ja hyvät ja mukavat opettajat, joiden kanssa on helppo tulla toimeen. Kukin opettaja tekee ja opettaa omalla tyylillään…ja silti ja varmaan siksi jokainen jotenkin kuuluu tänne. Sekin on mukavaa, kun saadaan tehdä ja nauraa yhdessä, ja vaikka menis pieleenkin, niin siitä aina selviää. Täällä on mukavaa yhdessä. Porukka tuntuu täällä yhtenäiseltä, kaikki tulevat toimeen ja on mukava ilmapiiri. Ja tietty ruoanlaitto on mukavaa. Me kokataan koko koululle ja tehdään sämpylätkin itse. Ja sitten on myös asiakastilaukset!

Alli: Mä kyllä komppaan Adaa kaikessa. Kaverit ja opiskelu niiden kanssa on kyllä hyvä juttu. Täällä on myös tosi laadukkaat keittiötilat, ihan viimeisen päälle.

Ada: Joo, tilat on todella toimivat ja hyvät, ja täällä näkee sen historian, mistä on lähdetty ja mihin on tultu! Tämä on pieni koulu, jossa kaikki huomioidaan yksilöinä. Täällä ei esimerkiksi oleteta, että jos yksi tekee ruokaa näin, niin muiden tulisi tehdä samoin. Saa tehdä omalla tavalla. Opintoja pystyy myös muuttamaan kesken kaiken, joten joustavuutta löytyy.

Kuinka kannustaisitte, jos joku ysi jossain pähkäilee yhteishaun kanssa?

Ada: Kannustaisin hakemaan just sinne, mikä sinua itseäsi kiinnostaa – älä kuuntele muiden mielipiteitä tai anna muiden päättää sun puolesta. Jos yhtään kiinnostaa ravintola-ala, tule meille. Täällä saa olla just se mitä on; taustoilla ei ole väliä ja sut huomioidaan semmoisena kuin sä olet. Aamulla saat täällä aina iloisen vastaanoton. Kyllä täällä varmasti yrmykin pärjää, ja sit kun sä sopeudut ja alat kuulua tänne, niin se fiilis tarttuu! (Nauraa)

Alli: Kannustaisin hakemaan, jos ravintola-ala kiinnostaa! Ja jos mietityttää, että Sakky vai PAOK, niin lähde ihmeessä tutustumaan paikan päällä molempiin. Meillä on PAOKissa TET-mahdollisuus, ja kutsuisin kyllä tänne kokeilemaan, koska siinä sitä jo näkee vähän.

Entä tulevaisuus? Mitä suunnitelmia, kun parin vuoden päästä valmistutte kokeiksi?

Ada: Töihin mä tahtoisin johonkin sellaiseen ravintolaan, jossa saa haastetta ja pääsee kehittymään – à la carteen tai vaikkapa johonkin fine dining -paikkaan.

Alli: Mä olen kahden vaiheilla. Ehkä se voisi olla lounas- tai à la carte -ravintola. Juuri nyt meillä on lounasruokien valmistusjakso meneillään, joten pitää sitten myöhemmin à la carte -jakson jälkeen puntaroida, minkä tyyppinen ravintola voisi tulla kyseeseen. Vielähän tässä on aikaa miettiä. Se on varmaa, että ravintolakokki minusta tulee! (Nauraa)

Voisiko ravintola-alan opiskelu meillä PAOKissa olla sinun juttusi?

Haluaisitko tulla meille TET-jaksolle tai muuten vain tutustumaan? Ota yhteyttä opinto-ohjaajaamme:

Tuomas Rannankari
p. 044 035 5624

Täältä voit tsekata lisätietoja yhteishausta ja siitä, millaista ravintola-alan opiskelu on meillä!