search-icon

Hae opiskelemaan

Tällä lomakkeella pystyt hakemaan Palvelualan Opisto Kuopioon opiskelemaan. Täytä tiedot ja olemme sinuun pikaisesti yhteydessä.

"*" näyttää pakolliset kentät

Etunimi
Sukunimi
Osoite
Nimetön*
Kokkiopinnot veivät Miika Asikaisen Turkuun villiruokagurun oppiin

Kokkiopinnot veivät Miika Asikaisen Turkuun villiruokagurun oppiin

Opintojen perässä Varkaudesta Kuopioon aikoinaan muuttanut Miika Asikainen, 30, opiskelee juuri viimeistä vuotta PAOKin ravintola- ja cateringalan perustutkintolinjalla. Opinnot 2020 aloittaneelle Miikalle kokin ammatti on ollut pitkäaikainen haave, ja valmistuminen häämöttää edessä tulevana syksynä 2022.

Ennen kokkiopintoihin hakeutumistaan Miika ehätti kokeilla insinööriopintoja, ja on näin urapolullaan suuntaa vaihtaneena hieno esimerkki siitä, ettei se oma juttu aina löydy välttämättä ensi yrittämällä. Parhaillaan opintojaan viimeistelevä Miika on Turussa suorittamassa työharjoittelua Sami Tallbergin uudessa ST x FDS -lounasravintolassa.

Mikä oli polkusi koulutukseen?

– Opiskelin aiemmin ympäristötekniikkaa, mutta se ei lopulta tuntunutkaan omalta alalta. Kokin ammatti oli sen sijaan ollut minulla takaraivossa enemmän ja vähemmän aina, ja olin myös koulutukseen joskus hakeutunut ja päässytkin. Koskaan en kuitenkaan ollut koulutusta aloittanut, ja niin sitten päätin hakea PAOKiin yhteishaussa keväällä 2020. Minua onnisti, ja kun aloitin opinnot, tuntui tämä heti omalta jutulta.

Olet tällä hetkellä työssäoppimassa villiyrttikokki Sami Tallbergin ravintolassa Suomen Turussa. Kerrohan lisää?

– Olin Kuopiossa työharjoittelussa TopChef Anssi Kantelisen ravintola Urbanissa, ja Anssi vinkkasi minulle tuttavastaan Tallbergista, joka kevättalvella 2022 oli perustamassa ST x FDS -lounasravintolaa Finnish Design Shopin logistiikkakeskukseen täällä Turussa. Tallberg tunnetaan kotimaisen villiruoan lähettiläänä, ja villiruoka kiinnostaa myös minua. Ja olen nyt siis täällä ollut harjoittelemassa villiyrttisyyttä!

Kerro lisää tuosta villiyrttisyydestä? Kuinka se näkyy menussa, ja mitä olet päässyt tekemään?

– ST x FDS avautui ensin Finnish Design Shopin henkilöstölle ja viimein nyt keväällä kaikille lounasruokailijoille. Ravintola on kasvattanut suosiotaan hurjasti. Täällä käytetään tosi paljon villiyrttejä ja sitä kautta levitetään tietoutta niistä asiakkaille. Sami tietää ihan mahdottoman paljon aiheesta, ja hänen tietotaitoaan olen päässyt täällä omaksumaan. Käytämme paljon lähialueilta löytyviä raaka-aineita esimerkiksi salaateissa ja koristeina: vuohenputkia salaattiin, nokkosesta pestoa ja mitä nyt vain aina keksitään!

Kuinka olet harjoittelussa päässyt hyödyntämään koulussa oppimaasi?

– Koulusta olen saanut tietotaitoa pohjalle, ja eri harjoittelupaikoissa käytäntö saa näkemään, kuinka tätä tietoa voidaan soveltaa. Toki esimerkiksi hygienia on aina tarkkaa, eikä siinä juuri ole soveltamismahdollisuuksia, mutta eri harjoittelupaikoissa on oppinut aina vähän eri käytäntöjä.

Millaisia ammatillisia unelmia sinulla on?

– Lähitulevaisuudessa toiveissani on löytää Kuopiosta harjoittelupaikka À la carte -ruoanvalmistuksen harjoitteluun. Vielä en tiedä, mihin haluaisin kokkina suuntautua, kun mahdollisuuksia on niin paljon. Ajatukseni on valmistumisen jälkeen alkaa kartuttaa keittiökokemusta pariksi vuodeksi, josta sitten voisi saada eväitä suuntautumiseen.

Mikä on ollut parasta opinnoissasi?

– Ehkä juuri harjoittelut ja se, että olen uskaltautunut hakemaan erilaisia, toisistaan poikkeavia paikkoja. Harjoitteluissa on voinut lähteä nollatasosta kurkkimaan ja rutiinien muodostuessa alkaa soveltamaan omiakin taitoja. Näin aikuisiällä heittäytyminen on ehkäpä helpompaa, ja niin minulla varmasti tuli lähdettyä tänne Turkuunkin – kaupunkiin, josta en tuntenut ketään!

Millaisia terveisiä lähettäisit kokkiopintoihin hakeutumista suunnitteleville?

– Kannustaisin hakemaan! Aina kannattaa hakea, sillä se ei vielä sido mihinkään! Jos kutsu tulee, niin tuumii sitten, ja voihan sitä myös aina käydä kokeilemassa, onko koulutus oma juttu. Näin minä olen tehnyt, ja esimerkkini osoittaa, että aina voi myös muuttaa suuntaa! Kuopio on mahtava, suuripieni kaupunki, joka kukoistaa kesäisin. Kuopiosta löytyy palveluja, mutta ei liikaa ihmisiä, joten olen viihtynyt kaupungissa hyvin!