search-icon

Hae opiskelemaan

Tällä lomakkeella pystyt hakemaan Palvelualan Opisto Kuopioon opiskelemaan. Täytä tiedot ja olemme sinuun pikaisesti yhteydessä.

"*" näyttää pakolliset kentät

Etunimi
Sukunimi
Osoite
Nimetön*
Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto valmisti Kseniia Matrosovan kodinhuoltajaksi

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto valmisti Kseniia Matrosovan kodinhuoltajaksi

Venäjältä Suomeen 2,5 vuotta sitten perheensä kanssa muuttanut Kseniia Matrosova, 33, aloitti puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan opinnot uudessa kotikaupungissaan Kuopiossa syksyllä 2020 ja valmistui kodinhuoltajaksi vuoden 2022 tammikuussa. Motivoituneen Kseniian opinnot sujuivat hyvin, vaikka opintojen alkuun mahtui kahden lapsen äidille myös pieniä haasteita.

Kuinka tulit hakeneeksi koulutukseen?

– Muutettuamme en täällä Kuopiossa aluksi oikein tiennyt, mitä voisin ryhtyä tekemään. Minulla oli vahva halu päästä kiinni tekemiseen, ja koetin olla aktiivinen ja laitoin varmaan kymmenen hakemusta eri paikkoihin. Viimein sitten onnisti, kun sain opiskelupaikan PAOKin kodinhuoltajaopinnoista.

Kerro vähän opiskeluajastasi?

– Opintojen alkaessa 6-vuotiaalle tyttärellemme ei vielä ollut ehtinyt löytyä päivähoitopaikkaa, joten jouduin jo miettimään, pääsenkö kouluun ollenkaan. Tämä haaste ratkesi kuitenkin joustavuudella, sillä PAOKissa opettajat suhtautuivat hyvin siihen, että tyttäreni tuli mukaan lähiopetustunneille opintojen alkuvaiheessa.

Mikä on ollut parasta opinnoissasi?

– Opisto oli tosi mukava paikka, jossa viihdyin hyvin! Opettajat olivat joustavia, ymmärtäväisiä ja halusivat kaikki auttaa. Jos vaikkapa tuli jossakin vaikea tilanne, aina saattoi kysyä apua. Opintoihini sisältyvän harjoittelun suoritin kuopiolaisessa hoivakodissa, ja valmistuttuani kodinhuoltajaksi työllistyin päiväkotiapulaiseksi siilinjärveläiseen päiväkotiin. Pidän työstäni.

Kuinka opinnot ovat hyödyttäneet sinua käytännön työssä?

– Sain PAOKista hyvät lähdöt suomalaiseen työelämään ja käytännön työhön. Suomessa työelämässä tulee tietää paljon itse – tulee olla omatoiminen ja osata kysyä. Ilman opintoja sellainen olisi paljon vaikeampaa, mutta nyt osaan käyttää luontevasti erilaisia koneita. On myös tärkeää hallita suomen kieli, jotta kykenee lukemaan ohjeita. Opistossa oli tosi hyvä suomen kielen opettaja, ja olen jo oppinut kielen.

Millaiselle henkilölle kodinhuoltajan työ mielestäsi sopii?

– Kodinhuoltajaopinnot sopivat siisteydestä pitävälle. Mielestäni motivaatio tehdä tätä työtä ja halu auttaa ovat todella tärkeitä. Olen joskus nähnyt, kuinka paikat voivat jäädä likaisiksi, jos työntekijä ei osaa tehdä työtään. Niin ei ole hyvä, vaan jos tuntee, ettei osaa, täytyy olla rohkea ja uskaltaa kysyä, sillä tässä työssä ei voi olettaa.

Millaisia terveisiä lähettäisit kodinhuoltajaopintoihin hakeutumista suunnitteleville?

– Jos nautit siitä, että paikat ovat hyvässä järjestyksessä, PAOK on hyvä paikka puhtaanapidon opiskeluun. Kooltaan opisto on pieni, mikä tekee siitä monella tapaa hyvän paikan. Esimerkiksi kun ryhmät eivät ole isoja, oppiminen tapahtuu rauhallisessa ympäristössä. Myös Kuopio on minusta mukava, kaunis ja rauhallinen kaupunki.