search-icon

Hae opiskelemaan

Tällä lomakkeella pystyt hakemaan Palvelualan Opisto Kuopioon opiskelemaan. Täytä tiedot ja olemme sinuun pikaisesti yhteydessä.

"*" näyttää pakolliset kentät

Etunimi
Sukunimi
Osoite
Nimetön*
Sattuma toi Elina Syrin Kuopioon ja PAOKin kokkiopintoihin

Sattuma toi Elina Syrin Kuopioon ja PAOKin kokkiopintoihin

Sattumalla on joskus taipumus laittaa sormensa peliin, ja tämän huomasi myös kokkolalaislähtöinen Elina Syri, joka vuonna 2015 kirjoitti silloisessa kotikaupungissaan Turussa Googlen hakukoneeseen: “avoimia koulutuspaikkoja”. Haun seurauksena iloinen ja valoisa Elina löysi pian itsensä kokkiopinnoista entuudestaan tuntemattomasta Kuopiosta, eikä valmistuttuaan 2018 olisi lopulta halunnut kaupungista lähteä lainkaan!

Kuinka päädyit hakemaan koulutukseen?

– Ennen hakemista opiskelin Turussa media-alaa ja olin valmistunut valokuvaajaksi. Työllistyminen alalle tuntui kuitenkin haastavalta, joten aloin miettiä lisäkouluttautumista. Niin sitten aloin tutkia netistä koulutusmahdollisuuksia, ja ensimmäisten hakutulosten joukosta löytyi PAOK silloisella nimellään Kuopion talouskoulu. Yhtäkkiä olinkin sitten Kuopiossa, enkä tuntenut kaupungista ketään!

Millainen paikka PAOK oli opiskella?

– Koulussa minut otettiin vastaan lämpimästi ja omana itsenäni. Opettajat olivat kaikki todella mukavia, joustavia ja ymmärtäväisiä, ja luokallani oli monenikäisiä persoonia erilaisista taustoista. Koin tämän erilaisuuden rikkautena ja opettavaisena, ja oikein halusin mennä kouluun joka päivä. Itse sain luokaltani ystävänkin, jonka kanssa viihdyimme loistavasti vapaa-ajallakin. Myöhemminkin olen ollut tosi tyytyväinen, kuinka sattumalta päädyin juuri tähän kouluun.

Kuinka opinnot ovat hyödyttäneet sinua käytännön työssä?

– Aika koulussa opetti hirmuisen paljon, ja sain varmuutta tekemiseen. Opinnot buustasivat myös itseluottamustani, sillä olin aloittaessani ehkäpä hieman arka. Kun kohdalleni sattui haastava työssäoppimispaikka, koulusta tuettiin ja kannustettiin koko ajan, ja tuon kokemuksen myötä opin paineensietokykyä. Kerran taas sain kuulla opettajaltani, kuinka hänen mielestään minusta huokuu luovuus, ja nuo sanat ovat kantaneet minua pitkälle. Sain koulusta vahvan pohjan ponnistaa työelämään.

Mitä olet tehnyt kokiksi valmistuttuasi?

– Tein valmistuttuani 1,5 vuotta osa-aikatöitä Kahvila-konditoria Houkutuksessa ja Ykkösrastin Ravintolamaailmassa. Sitten eteen tuli muutto pääkaupunkiseudulle, jossa olen viimeiset pari vuotta työskennellyt ravintolatyöntekijänä pienen lounasravintolan monipuolisissa tehtävissä. Hoidan mm. kylmäpuolta ja kahvilaa, välillä taas leivon ja olen asiakaspalvelussa. Kokkina toimiva kollegani on myös hyvä ystäväni, ja meillä on täällä pieni yhteisö, jossa ollaan tosi läheisiä ja tuetaan toisiamme.

Minkälaisia ammatillisia unelmia sinulla on?

– Ravintola-ala kehittyy kaiken aikaa, ja uusia ravintoloita perustetaan ja erityisruokavaliot lisääntyvät. Uskon, että motivoituneille tekijöille on kysyntää jatkossakin. Omana haaveenani on kouluttautua esimiestehtäviin ja vaikkapa merkonomiksi. Parhaillaan nautin kuitenkin työelämästä.

Ravintolatyö on usein hektistä ja kiireistä, joten on hyvä muistaa balanssi. Itse rauhoitun ryhmäjoogassa ja meditaatiossa. Rentoudun myös ravintolassa ruokaelämysten äärellä, ja valokuvaus on rakas harrastukseni edelleen.

Millaisia terveisiä haluaisit lähettää hakemista suunnittelevalle?

– Kannustaisin kokeilemaan rohkeasti! En minäkään heti tiennyt, tulisiko minusta hyvä kokki, sillä olin esimerkiksi alussa huono käyttämään veistä! Mutta maltilla se lähtee, ja kokeilemalla löytyy se oma juttu.

Kannattaa käydä tutustumassa: juttelemassa ja kysymässä ja katselemassa. Kun paikan näkee ja kokee maalaisromanttisen miljöön ja vanhan rakennuksen isot hyvät tilat, sen jälkeen on varmasti myyty. Soittamalla opettajalle huomaat varmasti jo keskustellessa, kuinka sinut otetaan vastaan.

Vaikka veitsen käyttäminen ehkä olikin Elinalle aluksi haastavaa, sijoittui hän keväällä 2022 valtakunnallisessa HORECA-alan ammattilaisille suunnatussa PRO-tunnustuspalkintokilpailun finaalissa kärkikolmikkoon Ammattikeittiön työntekijä -sarjassa.

Suuret onnittelut, Elina, ja hienosti tsempattu!