search-icon

Hae opiskelemaan

Tällä lomakkeella pystyt hakemaan Palvelualan Opisto Kuopioon opiskelemaan. Täytä tiedot ja olemme sinuun pikaisesti yhteydessä.

"*" näyttää pakolliset kentät

Etunimi
Sukunimi
Osoite
Nimetön*
PAOK:sta valmistuneilla hyvät työnäkymät (palvelualoilla työvoimapulaa Pohjois-Savossa)

PAOK:sta valmistuneilla hyvät työnäkymät (palvelualoilla työvoimapulaa Pohjois-Savossa)

Pohjois-Savon ELY-keskuksen työlupalinjauksen (voimassaoloaika 1.7.2023-29.2.2024) mukaan seuraavilla ammattialoilla työvoiman saatavuus on vaikeutunut:

  • ravintola- ja suurtaloustyöntekjät
  • tarjoilijat
  • kahvila- ja baarimyyjät
  • siivoojat, kotiapulaiset ja muut puhdistustyöntekijät
  • avustavat keittiötöntekijät

Työvoimapula nousee esille myös Savon yrittäjien Pk-yritysbarometrin alueraportissa. Raportin mukaan pk-yritykset ilmoittivat, että ”työvoiman saatavuus” on listalla toisena, kun kysyttiin esteitä työllistämiselle. Yrityksistä 16 % vastasi ”ei” kun kysyttiin, onko yritykselle tarjolla riittävästi työvoimaa ja jopa 39 % vastaajista koki, että työvoiman saatavuus on yrityksen kasvun merkittävä este.

Vastaavanlaisia kaikuja nousi jo vuoden 2022 ammattibarometrissa. “Suorittavan työn tekijöistä oli pulaa erityisesti ravintola- ja puhtauspalvelualalla kaikilla seutukunnilla.

Kuopion seutu: “Palvelualoilla puhtaanapidon osaajista oli kova tarve, etenkin kotisiivoojia ja henkilökohtaisia avustajia tarvitaan edelleen yhä enemmän. Samoin ravintola- ja suurtalousalan työntekijöistä on pulaa.”

Ylä-Savo: “Palvelualoilla nousivat puhtauspalvelualan työntekijät, etenkin kotisiivoojat sekä henkilökohtaiset avustajat, joiden tarve on edelleen kasvanut. Kiinteistöhuollon työntekijöistä ja vartijoista oli ja on edelleen pulaa.”

Varkauden seutu: “Puhtaanapitopalvelualalla nousi uutena ryhmänä kotisiivoojien ja henkilökohtaisten avustajien tarve, myös ravintola- ja suurtalousalan työntekijöistä sekä palvelualalla kiinteistöhuollon työntekijöistä on pulaa. “